Βιοηθικές θέσεις του Μητροπολίτου Γέροντος Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου

Βιοηθικές θέσεις του Μητροπολίτου Γέροντος Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου

http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1728

Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «Μυγδονια» το νέο βιβλίο του Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μακαρίου Γρινιεζακη με τίτλο: «Βιοηθικες θέσεις του Μητροπολίτου Γέροντος Εφέσου κυρού Χρυσοστόμου». Το βιβλίο αυτό είναι το τρίτο της σειράς «Παντοδαπα της Βιοηθικής», η οποία τελεί υπό την αιγίδα και την ευλογία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης άγιος Εφέσου, του οποίου οι θέσεις παρουσιάζονται στο βιβλίο αυτό, παρόλο που δεν ήταν βιοηθικός, μέσα από τα κείμενα του παρουσιάζει τη Βιοηθική επιστήμη όχι ως ένα απλό σύστημα ιδεών, αλλά ως ένα συγκεκριμένο τρόπο ζωής, που βασίζεται σε μια συγκεκριμένη ηθική εμπειρία: αυτή του βιουμένου και αποκαλυπτομένου Θεού. Γι’ αυτό και στους δυο λόγους του, που συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο αυτό, είναι σαφής, ξεκάθαρος στις θέσεις τις οποίες λαμβάνει, πρακτικός και όχι θεωρητικός, θεολογικός και όχι φιλοσοφικός, συγκεκριμένος και όχι αόριστος.

Το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη. Το πρώτο μέρος αναφέρεται στην προσπάθεια της επιστήμης να θεραπεύσει την επιθυμία του σύγχρονου ανθρώπου να επιμηκύνει τη ζωή του, καθώς και στην αποκρυπτογράφηση του DNA. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται στο πρόβλημα των εξαρτησιογονων και ναρκωτικών ουσιών, ενώ το τρίτο μέρος αναφέρεται σε μια από τις μεθόδους της τεχνητής γονιμοποίησης, την τεχνητή σπερματέγχυση, που συνιστά μια από τις πολλές μορφές της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Μέσα από την ανάλυση και επεξεργασία των κειμένων προκύπτουν πολύτιμες πληροφορίες πέρα από τα θέματα που περιγράφονται στους τίτλους, όπως είναι: ο γάμος, η σχέση του ανδρόγυνου, η θεολογική θεώρηση για την παράταση της ζωής, η εκκλησιαστική αντιμετώπιση της εξωσωματικής γονιμοποίησης, η προσέγγιση των εξαρτημένων από ναρκωτικές ουσίες συνανθρώπων μας, οι πιθανοί κίνδυνοι και ευεργεσίες της αποκρυπτογράφησης του DNA, τα οφέλη και οι προκλήσεις που μπορούν να δημιουργηθούν από τη χρήση της βιοτεχνολογίας για ευγονικους σκοπούς κ.α.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το βιβλίο είναι γραμμένο με έναν εξαιρετικά προσιτό τρόπο, παρουσιάζοντας τα θέματα απλά και κατανοητά, σε τέτοιο βαθμό ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να μυηθεί σε βιοηθική ζητήματα. Είναι επίσης σημαντικό για τον αναγνώστη να λάβει υπόψη ότι τα κείμενα που παρουσιάζονται και σχολιάζονται συνιστούν τον πρώτο ορθόδοξο θεολογικό λόγο για θέματα βιοηθικής του αιώνα που πέρασε, ο οποίος μάλιστα γράφτηκε την εποχή που άρχισε να δημιουργείται η Βιοηθική ως ξεχωριστός επιστημονικός κλάδος, γεγονός που του προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία. Η έκδοση είναι αρκετά καλαίσθητη και η ανάγνωση των κειμένων δεν κουράζει τον αναγνώστη.